Hoe het beter kan 

Van een inbeslagname wordt een hond niet beter. Veel beter is dit zoveel mogelijk te voorkomen en de hond na een bijtincident per direct een aanlijn- en muilkorfgebod op te leggen en de eigenaar op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.

Vaak ligt de oorzaak niet zozeer alleen bij de hond, maar ook bij de eigenaar of de combinatie eigenaar/hond. Voor een eerlijke behandeling moeten baas en hond samen aangepakt worden. Een eigenaar mag best wat moeite doen wil hij na een bijtincident nog van het muilkorf- en aanlijngebod van zijn hond af komen. Wij hebben hiervoor een protocol ontwikkeld en gaan dit aan de gemeenten aanbieden.

Ook moeten de omstandigheden verbeterd worden voor inbeslaggenomen honden. Honden worden nu maandenlang en soms zelfs jarenlang in beslag genomen en vaak volkomen geïsoleerd. Waar asielhonden nog uitgelaten worden, speelweides hebben en veelal met een soortgenoot zitten, gaat dit voor inbeslaggenomen honden meestal niet op.

    

Een hond is een groepsdier dat niet verstoken hoort te zijn van aandacht. De schrijnende situatie waarin inbeslaggenomen honden zitten zou door middel van een hondvriendelijke behandeling verbeterd moeten worden. Deze honden zouden ook iedere dag persoonlijke aandacht moeten krijgen door middel van bijv. speeltherapie, zij zouden ook uitgelaten moeten worden en op speelweides moeten kunnen verblijven en zo mogelijk niet alleen gehuisvest dienen te worden, zoals ook in het Honden- en Kattenbesluit gesteld wordt.

Ook hier hebben wij een protocol voor ontwikkeld. Het risico-assessment zou een ander uitgangspunt moeten krijgen. Er zou moeten gekeken worden hoe voorkomen kan worden door middel van gedragstherapie en voorwaarden dat een hond opnieuw bijt. Euthanasie zou slechts als laatste middel gebruikt moeten worden.

naar boven