Hoe het nu gaat 

Ieder jaar worden er honderden honden na een bijtincident inbeslaggenomen. Wie deze honden zijn en waar ze precies allemaal verblijven weten wij niet. Ook is niet bekend hoeveel van deze honden onterecht na een test ter dood veroordeeld worden. Justitie houdt dat goed geheim. Via deze site willen wij daar verandering in brengen, willen we zichtbaar maken om welke honden het gaat, waarom ze inbeslaggenomen zijn en of ze wel een eerlijke kans krijgen.

Vast staat voor ons dat helaas veel honden die eerlijke kans niet krijgen. Ben jij eigenaar van een inbeslaggenomen hond stuur dan het verhaal met foto van jouw inbeslaggenomen hond naar ons toe zodat wij dat op de site kunnen plaatsen in het zwartboek. Zorg dat je hond zichtbaar wordt en niet zomaar in de anonimiteit verdwijnt.

Denk niet dat het jou en je hond nooit kan overkomen. Je hond kan bijvoorbeeld een keer zo erg schrikken dat hij van angst gaat bijten of een bijtbeweging maakt. Al is je hond nog zo goed opgevoed, er zijn bij bijna iedere hond wel situaties denkbaar dat het mogelijk is dat hij kan gaan bijten. Bovendien zijn er veel honden die niet goed opgevoed zijn, of die een gebruiksaanwijzing hebben. En er is bijna geen hond en geen eigenaar die perfect is. Eén moment van onoplettendheid en erge pech...

Stel dat je hond inbeslaggenomen wordt omdat hij een mens of een dier heeft gebeten, hoe gaat het dan verder? En wat kun je nog doen voor je hond? Belangrijk is om in ieder geval zo snel mogelijk een goede advocaat te zoeken. Het liefst één die ervaring heeft opgedaan met hondenzaken. Kun je die niet vinden, kijk dan op onze lijst met advocaten.

Je hond komt nadat hij inbeslaggenomen is in een kennel van Justitie terecht. Soms is dat een aparte opslag, maar vaak hebben asielen ook een afgesloten kennel waar enkel Justitiehonden zitten. Normaal gesproken krijg jij niet te horen waar je hond zit en hoe het met hem gaat.

Houd er rekening mee dat een inbeslagname vaak erg lang duurt. Minimaal een aantal weken, maar meestal gaan er vele maanden overheen voordat je hond getest wordt en de zaak voorkomt. Er zijn zelfs honden die langer dan twee jaar in een opslag zitten.

Ook is het goed om te beseffen dat een inbeslagname vaak een trauma bij de hond veroorzaakt. Onverwachts weggerukt van baas en vertrouwde omgeving komt een hond plotseling in isolatie terecht. Vaak is er nauwelijks sociaal contact met soortgenoten en mensen, maar enkel een constante herrie van blaffende honden. Gewone asielhonden worden als het mogelijk is nog dagelijks uitgelaten, voor inbeslaggenomen honden geldt deze 'luxe' niet.

De kans is groot dat een hond zich daardoor angstig en/of agressief gaat gedragen. Dit gedrag roept vaak weer extra negatieve reacties op bij de verzorgers die dit weer op de hond kunnen afreageren door bijvoorbeeld de vangstok te gebruiken of de waterspuit. Het is dan niet zo gek wanneer een hond die vanuit zo'n situatie uit zijn isoleercel gehaald wordt om getest te worden, de test niet haalt en een euthanasieadvies krijgt.

naar boven