Muilkorftraining

Een belangrijke training voor eigenlijk elke hond is de muilkorftraining. Je weet nooit wanneer je het nodig gaat hebben, maar mocht dat moment ooit komen dan heb je geen tijd meer om te trainen. Wees dit dus voor en train je hond dat een muilkorf dragen niet erg is. Nu denk je misschien, mijn hond heeft geen agressie dus een muilkorf is niet nodig. Maar agressie is niet de enige reden waarom je hond een muilkorf om zou moeten. Als je hond een ongeluk heeft en gewond is kan hij door de pijn bijten. Een dierenarts zal dan altijd een snuitje of muilkorf omdoen om zichzelf te beschermen. Als je hond de muilkorf al kent dan is dit niet extra stressvol voor hem. En in Europa zijn er verschillende landen waar je verplicht een muilkorf bij je moet hebben, of je hond het zelfs moet dragen. Dit ligt onder andere aan het ras van je hond. Wat de reden ook is, het is altijd handig dat je hond de muilkorf al kent en niet erg vind. Zo houden we het voor iedereen leuk. En het is heel makkelijk. Maak er een spel van!

Wat heb je nodig?
  • Natuurlijk een muilkorf, maar een snoetenband kan ook. Er zijn veel soorten muilkorven, ook die bijna op maat gemaakt zijn. Een snoetenband is van textiel gemaakt met klittenband dat over de snuit van de hond heen gaat. Voordeel van de snoetenband is dat je er makkelijk mee kunt belonen. Nadeel van de snoetenband is dat de hond niet met zijn bek open kan hijgen en lastig water kan drinken. Ook kan hij makkelijker los raken. Heeft je hond lange tijd een muilkorf op straat nodig dan is het beter om hem een echte muilkorf te geven waar hij zijn bek goed in kan openen en waar hij water mee kan drinken.
    Muilkorven op maat kun je vinden op http://www.k9shop.nl/hondensport-and-training-nl/muilkorven-nl. Voor honden met bredere snuiten voldoet vaak de muilkorf Baskerville Ultra goed.
  • Snoepjes, ongeveer te grote van de helft van je pinknagel.
  • Jezelf en je hond.

We beginnen klein en bouwen het langzaam op. Mocht je hond een stap eng vinden of ongemakkelijk, doe dan een stap terug en train die langer door.
Verzin van te voren of je er een woord aan koppelt of niet en welk woord dat dan wordt.
Het gaat makkelijker als je hond al een beloningswoord kent (of de clicker). Dit is niet 'goed zo'. Train Yes, Ja of een ander kort woordje door het woord te koppelen aan een snoepje. Je kunt genoeg trainingsfilmpjes hiervan vinden op internet.

Stap 1

Laat de muilkorf zien. Telkens als je hond kijkt, ruikt of iets richting de muilkorf doet geef je een beloning. Terwijl je beloont houdt je de muilkorf uit het zicht. De bedoeling is dat de hond de muilkorf ziet en meteen denkt aan een beloning. Muilkorf = leuk!

Stap 2

Als er iets op de muilkorf of snuitje zit dat geluid maakt (riempjes, klittenband enz.) dan beweeg je de muilkorf zodat deze geluid maakt en beloon je je hond als deze er naar kijkt. Hiermee leer je je hond dat het geluid niet eng is. Geluid = leuk!

Stap 3

Houd de muilkorf stil en beloon je hond niet als deze er naar kijkt. Wacht en kijk wat je hond doet. Zodra je hond ook maar iets dichterbij de muilkorf komt, beloon je je hond. Hij moet meer doen om een beloning te krijgen.

Stap 4

Wacht tot je hond zijn neus een stukje in de muilkorf steekt. Om je hond een klein beetje te helpen kun je ook een snoepje in de muilkorf leggen. Let op, niet te ver naar achter! Dit is een stap verder. De hond leert hier, zijn neus moet in de muilkorf.

Stap 5

Wacht nu weer tot je hond zijn neus wat verder in de muilkorf steekt en beloont. Ook hier kan je je hond helpen door het snoepje verder in de muilkorf te leggen. De hond leert hier, zijn neus moet helemaal in de muilkorf.

Stap 6

Maak de tijd dat je hond zijn neus in de muilkorf houdt steeds langer.

Stap 7

Terwijl je hond zijn neus in de muilkorf heeft beweeg je de riempjes. Let op, maak ze nog niet vast! De hond leert dat er met de riempjes iets gedaan wordt terwijl hij zijn neus er in heeft.

Stap 8

Terwijl je hond zijn neus in de muilkorf heeft maak jij de riempjes vast en meteen weer los. De hond leert dat het vast maken niet erg is.

Stap 9

Maak de tijd dat je de riempjes vast heeft steeds iets langer. Je mag je hond terwijl deze de muilkorf om heeft ook belonen met snoepjes.

Stap 10

Maak een wandeling met de muilkorf om. Zo wordt het normaal dat hij hem voor langere tijd om heeft.

Stap 11

Herhaal het dragen van de muilkorf minimaal 1 keer per jaar. Zodat het leuk blijft voor de hond.

Zoals eerder al gezegd, laat de hond iets van ongemak zien, ga dan een stap terug. Ga niet te snel naar de volgende stap. Neem de tijd. Is de hond al bang voor een muilkorf, dan is deze training ook geschikt, alleen duurt het wel wat langer.

naar boven